Mötena med gästerna är som att möta världen, fast fortfarande vara kvar i Älvdalen. Lennart Mattsson och Tini Björs, som driver STF Älvdalen/Tre Björnar Vandrarhem, drivs av att ständigt utvecklas och skapa ännu bättre upplevelser för sina gäster. Via samarbetet med Visit Dalarna får de tillgång till både en verktygslåda av olika professioner, kurser och inspiration till att produktutveckla och hitta nya vägar framåt. För det är klart att fler ska upptäcka den guldgruva som väntar i Älvdalen.
Lennart Mattsson och Tini Björs driver STF Älvdalen/Tre Björnar Vandrarhem. Lennart är född och uppvuxen i Älvdalen, med älvdalskan som sitt första språk. Tini är uppvuxen i Vansbro och har därefter bott i både Stockholm och NewYork. Efter sex år som särbos blev vandrarhemmet Tre Björnar till salu. De gick på visning och såg möjligheten att få ett liv tillsammans. Sedan var det förstås också huset i sig, ett över hundra år gammalt hus som varit pensionat från starten 1916. Kombinationen av de två – med Lennart som byggnadssnickare och Tini med lång erfarenhet av såväl restaurangbranschen som arbetsterapeut – är enligt dem själva oslagbar.
Här berättar de mer om hemma hos-känslan, vad som driver dem att fortsätta renovera huset, utveckla verksamheten och om den guldgruva som är Älvdalen.
Att checka in hos er är bättre än att komma hem?
– Ja, gästerna säger ofta att det är som att komma hem, fast bättre. Ett bra betyg. De brukar släppa sina väskor innanför ytterdörren och säga ”Äntligen!” Vi vill att gästerna ska känna sig bekväma och kunna slappna av. Några vill sitta och hänga i en soffa, andra kliver upp i ottan och drar i väg på olika aktiviteter. De flesta startar dagen med vår frukost. Många kommer ner i myskläder och sitter länge och ofta pratar de olika gästerna med varandra, ger varandra tips på olika saker att göra, hur skidspåren är, vart man ska åka, hur varmt eller kallt vattnet är i sjöarna, om det nappar, bästa vandringsleden. Kombinerat med Lennarts kunskap om omgivningarna runt Älvdalen gästerna dessutom personliga tips från honom. Det gör att de kan ta sig dit alla andra inte hittar.
Vad får er att fortsätta?
– En morot att driva Tre Björnar vidare är att läsa i gästboken. Där finns många underbara inlägg. Huset var också ganska slitet när vi tog över, så det är en stor motivation att renovera undan för undan. Stora huset har tio rum och just nu renoverar vi det nionde rummet. Här ska det bli toalett och dusch. Många av våra gäster är återkommande och det måste betyda att vi gör något rätt, en bra drivkraft. Dagarna kan vara väldigt olika på vandrarhemmet så det uppstår inte någon tristess. Och vilka möten det blir med olika gäster – vi är ju i Älvdalen, men världen kommer till oss.
Hur kommer det sig att ni är partner till Visit Dalarna?
– Det är en kanal att nå ut till många olika potentiella gäster. Visit Dalarna har också många olika professioner samlade i organisationen och man kan höra av sig och få tips och råd. Dessutom bra kurser. Vi har varit med på olika infomöten, i dagsläget är Lennart med på en kurs som heter Produktlabb Fiske om hur man ska få hit fler fiskare, göra bra och prisvärda fiskepaket och självklart tjäna pengar på detta. Nyligen deltog vi även på ett seminarium om prissättning och produktförädling. Det är bra att olika träffar och kurser är via nätet, annars är Dalarna är stort när man ska åka runt på olika möten.
Hur ser ni på framtiden?
– Vi tror och hoppas såklart att den blir ljus. Vi vill fortsätta att utveckla och renovera vårt fina hus. Vi tror på inhemska gäster som förstår storheten med att semestra hemma i Sverige och fantastiska Dalarna. Vi måste göra fler paket, ta till oss allt kul, fint och friskt som Älvdalen har att erbjuda. I dagsläget tar vi det för givet och förstår inte att det är riktiga äventyr vi har att erbjuda våra gäster här uppe. Vi vill också bli bättre på att göra i ordning paket i god tid tillsammans med andra lokala företag: som längdskidåkning med helpension med företaget Sportkullorna eller yogahelger med Yoga i Älvdalen. Det finns otroligt mycket inom turismen i Älvdalen att utveckla. Vi sitter egentligen på en guldgruva.
Läs mer om STF Älvdalen/Tre Björnar Vandrarhem på deras hemsida.