Utsikt över fjällen från Bondasgården i Lima

Bondasgården: "Tillsammans med andra kan vi bli starkare"

​För fem år sedan sprang Maria Sjöö och Fredrik Olofsson på Bondasgården i Lima på Hemnet. De hade precis hoppat av ekorrhjulet och drömde om att göra något helt annat. Nu driver de Bondasgården Soul and Food, där de erbjuder boende, restaurang, behandlingar och retreats. Eller som de säger ”näring för kropp och själ”. Här berättar de mer om sig och sin verksamhet.


Hur hittade ni till Bondasgården?

– Vi hade precis ”hoppat av ekorrhjulet” och bestämt oss för att följa en kanske lite mer krokig väg, som mer låg i linje med hur vi ville leva i själ och hjärta. I stället för att ständigt längta till nästa helg, nästa semester, nästa, nästa.

Maria hade slutat sin anställning som gymnasielärare i Sandviken för att istället utforska vad som var hennes ”soul mission”. Fredrik blev inspirerad av hennes nya vägval och även han valde att säga upp sig. Från att ha jobbat som inköpsanalytiker utbildade han sig i stället till kock för att få leva ut sin inneboende kreativitet och kärlek till matlagning. 

– Vi båda kände en stark längtan att driva något eget, där vi själva fick bestämma på vilket sätt saker och ting skulle göras. Så någon gång längre fram skulle vi starta en verksamhet för kropp och själ någonstans i Sverige, eller kanske utomlands. Så dök Bondasgården upp i Hemnetflödet. För när man väl skickar ut sin själs önskan i etern så ger livet/universum en svaret tillbaka. Bara man vågar tro, resonerar de.

Maria och Fredrik driver Bondasgården i Lima.

Maria och Fredrik driver Bondasgården Soul and Food i Lima.

Vad vill ni att gäster hos er ska uppleva?

– För oss finns inget viktigare än att de som kommer hit ska känna sig sedda, ompysslade och uppskattade. Vi vill att alla som besökt oss ska gå härifrån lite lättare, lite gladare och lite mer uppfyllda av livet självt. Många som kommer till vår restaurang känner att de ska ta av sig skorna i hallen, för det är ju så man gör när man kommer hem till någon här i Sverige. Självklart får man behålla skorna på, men för oss är gästernas reaktion ett bevis för att de verkligen känner sig hemma när de är hos oss. Som en vän sa till oss alldeles nyligen; may all guests who enter, leave as friends. Lyckas vi med det, så lyckas vi förmedla det vi vill ge till dem som väljer att spendera sin tid här hos oss.

Vad motiverar er?

– Det finns så mycket motsättningar, stress, oro och ängslan i världen och samhället idag. Vi drivs av att få vara den där oasen, den där punkten i stormens öga där allt är lugnt. Vi vill ge människor möjlighet att vila en liten stund. Vila från vardagen, vila från allt som på ett eller annat sätt tar kraft från dem.

Ni jobbar mycket med både kropp och själ?

– För att skapa den här vilan kombinerar vi Fredriks goda mat med Marias kunskaper om naturens läkande och stärkande kraft samt enkla, hemtrevliga boenden där all service ingår. Dessutom erbjuder vi olika behandlingar för kroppen, som aromamassage, svensk klassisk massage och tibetansk faceliftmassage.

Massage och aromaterapi på Bondasgården i Lima.

Ni är också partners med Visit Dalarna?

– Ja, vi har valt att vara partners eftersom vi tror att vi tillsammans med andra kan bli starkare, kunnigare och bättre på att uppfylla vår dröm och samtidigt ge mervärde till våra gäster. Vi har fått ut massor av partnerskapet: nya kontakter, bättre inblick i vilka olika serviceföretag som finns i närområdet, möjlighet till bra föreläsningar, nätverksträffar och mycket annat. Fördelarna är framför allt en gemenskap med andra som brinner för liknande saker som vi gör; service, omtanke och gästen i fokus.

Hur ser framtidsplanerna ut?

– Vi vill vidareutveckla det vi från början kom hit för att göra, att ge människor en helhetsupplevelse i vilken boende, mat, rörelse, utbildning inom örter och aromaterapi ingår. 2022 satsar vi ännu mer på det här konceptet och drar i gång de retreats vi hade planerat redan innan pandemin kom. Utöver det kommer Fredrik utbilda sig inom odling för att vi ska kunna erbjuda våra gäster än mer egenodlat på tallriken. Maria kommer att vidareutbilda sig till Kost- och Näringsterapeut för att komplettera de kunskaper hon redan har inom örtterapi och aromaterapi.

Läs mer på Bondasgårdens hemsida.

Vill du också bli partner?

Som partner till Visit Dalarna har du möjlighet att ta del av hela vårt erbjudande, där vi ännu bättre kan hjälpa dig att till exempel:

  • Förfina din verksamhet och förstå din kund
  • Utveckla och anpassa ditt erbjudande
  • Sälja ditt erbjudande och sätta upp bokningssystem
  • Kommunicera i rätt kanaler

Här kan du läsa mer om partnerskapet och bli partner till Visit Dalarna

Logotyp för partners till Visit Dalarna

Träffa fler partners