Två personer kysser varandra i en scen ur bygdespelet Skinnarspelet.

Skinnarspelet: "Vi vill hitta fler kanaler och aktiviteter"

​I över 50 år har ”Skinnarspelet – Den underbara pälsen” spelats på Orrskogen Folkets Park i Malung varje midsommar. Som partner till Visit Dalarna ser de möjligheter att nå ut till fler besökare och samtidigt få hjälp och stöd i sin egen verksamhet och organisation. Malin Ymell, som är engagerad i spelen, berättar mer.


Malin, hur skulle du beskriva vad Skinnarspelet är?

– I Skinnarspelet, ”Den underbara pälsen”, som uppförs varje midsommar i Malung, medverkar de för bygden typiska skinnarna. De tillverkar under spelets gång den päls som ska tillhöra den som genom sin fyndighet vinner den rika men sturska bonddottern Britta. Lustigs Per är den som klarar proven, förklädd till bonddräng. Britta måste acceptera honom i denna skepnad. Det är ett lätt och lustigt spel med inlagda danser och sånger, däribland den kända Midsommarvisan. I samband med pjäsens tillkomst 1967, samarbetade Rune Lindström med en av Sveriges mest berömda jazzmusiker och kompositör Jan Johansson. I orkestern sitter fortfarande de namnkunnigaste av svenska jazzmusikanter. Blandningen av folk och jazzton signerad Jan Johansson är centralt liksom folklustspelets ramberättelse, Shakespeares ”Så tuktas en argbigga”.

Spelet har getts i över 50 år. Vad driver er att fortsätta?

– Det här är en viktig kulturskatt som har en oerhörd viktig del i hela Malungs identitet och musiken som är skapad till Skinnarpelet är en del av Sveriges musikarv. Att detta fortsätter framföras är oerhört viktigt. Vi vill hitta fler kanaler och aktiviteter kring spelet, så att så många som möjligt kommer och tar del av det här fina bygdespelet.

Hur kommer det sig att ni är partners till Visit Dalarna?

– Vi ser att Visit Dalarna kan hjälpa oss med många bitar som är svåra att ha koll på i en ideell förening. I och med Covid-19 har vi inte kunnat ta del av aktiviteter, nätverk och utbildningar på samma sätt "som vanligt", men hoppas på det i framtiden. Vi hoppas förstås också att bli mer synbara via Visit Dalarna, så fler hittar till oss.

Läs mer på Skinnarspelets hemsida.

Skådespelare i Skinnarspelet i Malung.

Sång, musik, teater och folkdräkt är viktiga utmärkande kännetecken för Skinnarspelet. Foto: Maria Bäcke.

Vill du också bli partner?

Som partner till Visit Dalarna har du möjlighet att ta del av hela vårt erbjudande, där vi ännu bättre kan hjälpa dig att till exempel:

  • Förfina din verksamhet och förstå din kund
  • Utveckla och anpassa ditt erbjudande
  • Sälja ditt erbjudande och sätta upp bokningssystem
  • Kommunicera i rätt kanaler

Här kan du läsa mer om partnerskapet och bli partner till Visit Dalarna

Logotyp för partners till Visit Dalarna

Träffa fler partners