Vandring är världens mest efterfrågade reseanledning och med den stora vandringstradition som finns i Dalarna har vi fantastiska möjligheter att erbjuda attraktiva vandringsupplevelser för både boende och besökare.
Vandringsleder har uppstått ur människans behov att transportera sig. Det kan vara leder som exempelvis fäbod- och skogsbrukare, handelsmän eller pilgrimer har vandrat, leder med höga natur- eller kulturvärden och en intressant historia att förmedla. Många leder kan vara överraskande svåra att både hitta till, inom och från – även för den som är lokalt bevandrad. Skötseln av lederna varierar och bygger ofta på ideellt arbete och personligt engagemang.
För att vandringsleder ska vara attraktiva för besökare behöver vi arbeta för en långsiktigt hållbar och kvalitetssäkrad ledinfrastruktur. Därför bildades nätverket Vandringslyftet 2019 av Visit Dalarna i samverkan med Länsstyrelsen Dalarna. Genom olika utvecklingsprojekt har vi fått möjlighet att arbeta med ledutveckling som gynnar friluftsliv, hälsa och näringsliv samt skapar attraktiva platser att leva och bo på samt besöka.
Idag är Hiking Dalarna (tidigare Vandringslyftet) nätverket för kommuner, föreningar, organisationer, företag och destinationer som arbetar med utveckling av vandringsleder – både befintliga och nya. Hiking Dalarna är även det varumärke som står för kvalitetssäkrade, hållbara leder med upplevelsevärden och bra kringservice – exempelvis transport, boende och mat – och som vi kommunicerar till besökare. Arbetet med ledutveckling sker långsiktigt och strukturerat med lokal samordning där Visit Dalarna och Länsstyrelsen Dalarna är ansvariga. Verktyget som används är Nationellt ramverk för vandringsleder med kvalitetskriterier för Fysisk led, Organisering, Upplevelse, Service och Kommunikation.