Två barn som cyklar på Idre Fjäll.
Två tjejer som står vid sina cyklar
En tjej som står vid sin mountain bike i skogen.

Biking Dalarna är ett samarbete mellan cirka 20 cykelområden i Dalarna. Utbudet av cykelleder i olika miljöer är brett men gemensamt är att Biking Dalarna handlar om cykelupplevelser i terräng, med en mountainbike som redskap.


Biking Dalarna erbjuder också proffsig kringservice som gör cykelsemestern enkel och njutbar för våra gäster. Det kan exempelvis handla om cykeltvättar, förvaring vid boendeanläggningar samt kunnig och inspirerande personal. Här finns möjlighet för boendeanläggningar, restauranger och caféer att få utmärkelsen Outdoor Qualified. Läs mer om vad det innebär här nedanför.

Har du en koppling till något av Biking Dalarnas cykelområden och vill kunna paketera och marknadsföra erbjudanden till Biking Dalarnas målgrupper? Eller vill du veta mer om nätverket Biking Dalarna? Kontakta din affärsutvecklare.

Cykelområden nära dig

I Biking Dalarnas cykelområden finns flera leder, alla med tydlig skyltning och gemensam svårighetsgradering vilket gör det enkelt för gäster att hitta leder som passar dem.

Se cykelområden i Biking Dalarna

Bli Outdoor Qualified

Outdoor Qualified är ett värdskapskoncept för boendeanläggningar, restauranger och caféer. Det syftar till att kunna bemöta gästen utifrån specifika behov och önskemål kopplade till outdoorupplevelser som exempelvis mtb-cykling och vandring. För en boendeanläggning kan det exempelvis handla om att erbjuda cykeltvätt och -förvaring, matsäck, kunnig personal som kan informera om leder och annan service. Att vara diplomerad Outdoor Qualified kan skapa förutsättningar för att nå helt nya målgrupper och längre stanntid.

– Det finns ett stort behov av att kunna bemöta gästen utifrån de specifika behov och önskemål som finns kopplade till outdoorupplevelser. Som diplomerad enligt Outdoor Qualified kan man som boendeanläggning eller restaurang/café kan skapa förutsättningar för att nå helt nya målgrupper, längre stanntid och fler reseanledningar för besökaren, säger Andreas Hermansson, ansvarig affärsutvecklare inom outdoor på Visit Dalarna

Hör av dig om du vill veta mer!

Porträttbild på Andreas Hermansson.

Andreas Hermansson

Affärsutvecklare Outdoor

Mejla

Logotyp för Outdoor Qualified.

Vad krävs för att bli Outdoor Qualified?

Steg ett är att vi genomför en utbildning hos dig som aktör. Där går vi igenom hur du på bästa sätt tar hand om, lockar till dig och bemöter en outdoorgäst som vill cykla, vandra eller genomföra andra utomhusaktiviteter i Dalarna. Bland annat pratar vi om värdskap utifrån de specifika behov och önskemål en outdoorgäst har på ett boende eller resmål.

Efter utbildningen får du en checklista med punkter som ska vara uppfyllda för att bli Outdoor Qualified. Några exempel på punkter för en boendeanläggning är:

  • Förvaring och möjlighet att låsa in cyklar.
  • Personal kan informera om startplatsinfo för vandring och cykling.
  • Verktyg för lättare reparationer av utrustning.
  • Personal kan informera om cykeluthyrning och sportbutiker.
  • Tvättmöjligheter för kläder.