Hållbarhet är ett omfattande och mångfacetterat område. För företag inom Dalarnas besöksnäring kan det kännas svårnavigerat – både på grund av besökarnas ökade förväntningar och krav från lagar och direktiv. Just därför valde Kulturresan, ett nätverk bestående av nio av Dalarnas kulturhistoriska besöksmål, att fokusera särskilt på hållbarhetsfrågor under 2024. Hur gick det till – och vad kan andra lära sig av deras arbete?
Vad är Kulturresan?
Hösten 2017 initierade Visit Dalarna ett arbete för att samla kulturhistoriska besöksmål i ett gemensamt nätverk. Målet var att öka kännedomen om Dalarnas kulturarv, stärka samarbeten och främja hållbar tillväxt inom besöksnäringen. Resultatet blev Kulturresan – ett nätverk med följande medlemmar:
- Carl Larsson-gården
- Dalarnas museum
- Falu Gruva
- Hildasholm
- Nils Olsson Dalahästar
- Ornässtugan
- Porfyr- och Hagströmmuseet
- Verket - Avesta Art
- Zornmuseet

Sedan starten har nätverket fokuserat på att bevara och tillgängliggöra Dalarnas kulturarv.
– En tät samverkan ger mervärde på flera nivåer. Genom att dela kunskap, insikter och erfarenheter har medlemmarna i nätverket stärkt både varandra och regionens attraktionskraft, säger Elin Alsiok, affärsutvecklare på Visit Dalarna.
Hur jobbar Visit Dalarna med hållbarhet?
Visit Dalarna definierar ett hållbart företag som ett företag som medvetet arbetar med ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet i hela verksamheten. Sedan 2019 används den internationella metodiken Global Sustainable Tourism Council (GSTC) för att vägleda och utveckla hållbarhetsarbetet. Genom hållbarhetsanalyser och rådgivning erbjuds stöd till såväl kommuner som enskilda aktörer – med konkreta rekommendationer anpassade efter varje organisations förutsättningar.

Bevara och förmedla Dalarnas kulturarv
För att möta samtidens utmaningar och besökares förväntningar arbetar Kulturresans med årliga teman. Under 2024 valdes hållbarhet som gemensamt fokus – särskilt med tanke på att just bevarandet av kulturarv är en gemensam nämnare för alla deltagare. Diskussioner om slitage, skydd av kulturbyggnader och resursanvändning är centrala. Ett exempel är Falu Gruva, som förvaltar omkring 90 byggnader. Det kräver kunskap och långsiktiga insatser.
– Det ställer höga krav på oss att avsätta resurser och förstå hur byggnaderna bäst bevaras,” säger Anna Björkman, verksamhetschef på Falu Gruva.
Viktigt för Kulturresan och deras besökare
Under årets nätverksträffar diskuterades både hur hållbarhet kan integreras i verksamheterna och hur den kan kommuniceras till besökarna.

– En sådan viktig fråga måste lyftas. Det är centralt både för oss och våra besökare, säger Åsa Ehlis, museichef på Ornässtugan.
En gemensam insats var att varje medlem genomförde en hållbarhetsanalys – ett verktyg som gav nya insikter och konkreta idéer till vidare arbete.
– Vi återanvände material i våra utställningar av ekonomiska skäl – nu förstår vi att det också är ett hållbart val, berättar Marit Norin, verksamhetschef på Porfyr- och Hagströmsmuseet.
Våga kommunicera hållbarhet
Många aktörer underskattar hur mycket hållbarhetsarbete de redan gör – och glömmer att kommunicera det.
– Vi har fått lite extra bränsle att tänka till kring det egna arbetet och att våga prata om det,” säger Anna Lögdqvist, verksamhetschef på Dalarnas museum.

Det är vanligt att tveka eftersom man inte känner sig ”klar”. Men att vara transparent, att visa både vad som gjorts och vad som är på gång, ger både förtroende och inspiration till besökare. För blir man någonsin helt färdig?
Ett arbete under konstant utveckling
Hållbarhetsarbete är ingen punktinsats – det är en process och ett kontinuerligt arbete. För Kulturresans medlemmar är utvecklingen tydlig. Flera verksamheter har också lyft in hållbarhet i sin långsiktiga planering.
– Hela vår nya femårsplan genomsyras av hållbarhet, säger Anna Björkman från Falu Gruva.
Genom gemensamt lärande, konkreta analyser och ökad öppenhet har nätverket tagit viktiga steg. Det finns fortfarande mycket att göra, men erfarenheterna visar att varje steg – stort som litet – räknas.
Läs mer om Visit Dalarnas hållbarhetsarbete här.