Bengt Akman vid Väsman VinterArena

Väsman VinterArena: "Vi stärker banden mellan oss arrangörer"

​Känslan av att se människor upptäcka något nytt på isarna runt om Ludvika är en av de starkaste drivkrafterna för Bengt Åkman och de andra eldsjälarna i föreningen Väsman VinterArena. Hör honom berätta om deras arbete med att ploga isar, vad de vinner på att vara medlemmar i nätverket Skating Dalarna och varför de ser ljust på framtiden.


Väsman VinterArena är en ideell förening som startade 2019 för att mer organiserat ploga isbanor på sjöarna Burtjärn och Väsman i Ludvika kommun. Verksamhet hade tidigare genomförts av två privatpersoner och när den ena slutade bestämde sig den andra, Bengt Åkman, för att tillsammans med en styrelse fortsätta ploga och dessutom bilda föreningen.

Här berättar Bengt, som nu är ordförande i föreningen, mer om verksamheten, vad som driver deras arbete och styrkan i att samarbeta med andra.

Vad vill ni att besökare på era isar ska mötas av?

– Vi har genom åren fått bevis på att verksamheten är väldigt uppskattad, med alla besökare som promenerar, åker skridskor, spark, skidor och cykel. Genom att vi har en uppmärkt isbana och kontinuerligt besiktar den känner besökarna att vi har en säkerhetsnivå som gör att de törs ge sig ut på isen. Därmed finns det personer som provar på sporter som de aldrig tidigare vågat och det är en härlig känsla. Under pandemitiden har isen varit ett klart alternativ för att motionera utan att behöva trängas med andra.

Vad får er att fortsätta?

– Den feedbacken vi fått via Facebook och när man mött personer på stan ger oss energin att fortsätta med verksamheten. Även sponsorer har hört av sig och tycker att vi gör ett fantastiskt jobb, det värmer och motiverar!

De så kallade ismästarna, personerna som plogar isarna i Dalarna.
De så kallade "ismästarna", de eldsjälar som plogar isar runt om i Dalarna.

Hur kommer det sig att ni är partner till Visit Dalarna?

– Som partner har vi en naturlig koppling till andra kollegor i samma bransch och kan förmedla tips och deltagare med varandra. Tillsammans är vi ännu starkare och kan få fler personer som utövar sport och motion i Dalarna – och göra det tillsammans med gäster från Sverige och övriga delar av världen. I Ludvika har vi till exempel många personer från länder där de aldrig sett snö eller gått på is och det är en otrolig känsla när vi får de personerna att prova på våra aktiviteter.

Ni är dessutom med i ett av våra tematiska nätverk, Skating Dalarna. Vad har det gett er?

– Tillsammans i nätverket har vi utarbetat gemensam information om issäkerhet som sätts upp vid anläggningarna. När vi har en aktivitet så marknadsförs den även hos våra kollegor på andra ställen i Dalarna. Vi har en gemensam app, där besökare kan se status på banorna. Genom de träffar och utbildningar som anordnas så stärker vi banden mellan oss arrangörer och även den gemensamma kunskapen. Ytterligare en fördel är att vi sätter en gemensam standard på vad som bör finnas vid respektive anläggning.

Hur ser ni på framtiden?

– Vi ser verkligen ljust på framtiden. Bland annat håller på att utveckla en webbsida för att marknadsföra vår verksamhet ännu bättre. Dessutom tror vi att de begränsningar pandemin inneburit, har gjort att man omvärderat sin fritid och kanske även upptäckt aktiviteter man tidigare inte utövat. Vi har sett barn och ungdomar och hela familjer som nyttjat våra banor i en betydligt större grad än tidigare. Det ger oss styrka att fortsätta med plogning av isbanor och skidspår inom vår verksamhet. Nästa år kommer vi även att samverka med andra lokala företag i restaurang, service och eventbranschen.

Läs mer om Väsman VinterArena på deras hemsida.

 

Plogning och glada skridskoåkare på isen.
Full fart på isen, både i form av plogning och glada skridsoåkare.

 

Vill du också bli partner?

Som partner till Visit Dalarna har du möjlighet att ta del av hela vårt erbjudande, där vi ännu bättre kan hjälpa dig att till exempel:

  • Förfina din verksamhet och förstå din kund
  • Utveckla och anpassa ditt erbjudande
  • Sälja ditt erbjudande och sätta upp bokningssystem
  • Kommunicera i rätt kanaler

Här kan du läsa mer om partnerskapet och bli partner till Visit Dalarna

Logotyp för partners till Visit Dalarna

Träffa fler partners