Scen ur bygdespelet Ingmarsspelen i Nås

Ingmarsspelen: "Vi har fått fler möjligheter att synas"

​Varje sommar sedan 1959 bjuder Ingmarsspelen i Nås in till en fullspäckad upplevelsevecka, med det klassiska bygdespelet som huvudakt. Här berättar Curt Tysk och Hans-Erik Bergman på Ingmarsspelen om vad de vill att spelen ska förmedla och de fördelar de fått som partner till Visit Dalarna.


Ingmarsspelen i Nås är ett av Dalarnas klassiska bygdespel. Numera är det också en hel vecka fylld av teater, konsert, konst- och fotoutställning samt seminarium. Spelen bygger på en verklig händelse när en religiös väckelse ledde till att 37 personer utvandrade från Nås till Jerusalem 1896. Med den händelsen i åtanke skrev sedan Selma Lagerlöf boken Jerusalem, som i sin tur ligger till grund för Rune Lindströms dramatisering av spelen.

Curt Tysk och Hans-Erik Bergman arbetar med Ingmarsspelen.

Vad vill ni att besökare hos er ska uppleva?

– Vi vill erbjuda en helhetsupplevelse med teaterupplevelsen i centrum. Teatern handlar om en väckelserörelse som splittrar bygden, men berör också många andra livsfrågor, aktuella även idag, utöver att den bjuder på vacker dalakultur med folkmusik, dans och folkdräkter. Ingmarspelskonserten i fullsatt Nås kyrka, utställningar och seminariet ger ytterligare dimensioner till helheten. En smaklig teatermåltid före föreställningen kan bokas under fyra speldagar.

Vad driver er att fortsätta?

– Vi vill förvalta och utveckla vårt kulturarv Ingmarsspelen, som har blivit ett fint varumärke för bygden.

Hur kommer det sig att ni är partners till Visit Dalarna?

– Vi blev intresserade av Visit Dalarnas tjänsteutbud, för att vi ska bli bättre på att nå ut till kommande besökare. Vi har fått tillgång till biljetthanterings systemet Nortic, hjälp att lägga upp våra uppgifter i det systemet samt en introduktion. Vi har även fått råd och tips vad gäller marknadsföring, inte minst i sociala medier. Vi har fått tillgång till nya nätverk exempelvis i arbetet med lokal besöksnäringsstrategi för Vansbro. Det ger ökade möjligheter att synas i utbudet av kulturevenemang med stöd av Visit Dalarna.

Hur ser ni på framtiden?

– Vi hoppas på en fortsatt dialog kring paketering av helhetskonceptet Ingmarsspelen och ökad samverkan mellan olika aktörer.

Scener ur teatern Ingmarsspelen.

Ingmarsspelen bygger på Semla Lagerlöfs roman "Jerusalem" om folket som lämnade hembygden för att utvandra till den heliga staden.

Vill du också bli partner?

Som partner till Visit Dalarna har du möjlighet att ta del av hela vårt erbjudande, där vi ännu bättre kan hjälpa dig att till exempel:

  • Förfina din verksamhet och förstå din kund
  • Utveckla och anpassa ditt erbjudande
  • Sälja ditt erbjudande och sätta upp bokningssystem
  • Kommunicera i rätt kanaler

Här kan du läsa mer om partnerskapet och bli partner till Visit Dalarna

Logotyp för partners till Visit Dalarna

Träffa fler partners