Maria Rydqvist i Fryksås

Fjäll & Fäbod: "Det är viktigt att ligga i framkant"

​Maria Rydqvist drivs av att utveckla boenden som är en upplevelse i sig. Via Fjäll & Fäbod: stugliv.com arbetar hon med både uthyrning och byggnation på natursköna platser som Fryksås, Orsa, Älvdalen och Idre. Att vara partner till Visit Dalarna ser hon som en möjlighet att ta del av viktig kunskap om branschen – en nyckelfaktor i en värld av snabba förändringar och där det gäller att ständigt ligga i framkant.


Ett stort intresse för fjällmiljö, skidåkning och fastigheter gjorde att Maria Rydqvist och hennes man köpte en tomt och byggde sitt första fritidshus. Det var 2010 och efter ett par år blev både hus och tomter fler. Då började de att köpa fler fritidshus att hyra ut runt Fryksås och Orsa Grönklitt. I början var det ett sidoprojekt vid sidan av andra jobb, men 2019 bestämde Maria sig för att satsa och började jobba heltid med verksamheten Fjäll & Fäbod: stugliv.com, som idag finns i Fryksås/Orsa, Älvdalen och Idre. Dels som uthyrning av fritidshus, dels med byggnationer av lägenheter till försäljning. Hittills har hon jobbat själv med inhyrda konsulter för olika servicetjänster och uppdrag, men under våren är planen att utveckla organisationen med ytterligare en eller ett par personer.

Maria, vad vill du att besökare som kommer till er ska känna, uppleva, minnas?

– Att de får komma till boenden i fina miljöer som verkligen har något extra. Där de trivs, mår bra och vill återkomma till år efter år.

Vad driver dig att fortsätta?

– Att utveckla, skapa och växa. Det är fantastiskt att få vara företagare och besöksnäringen är en väldigt rolig bransch att få vara det inom. Jag vill utveckla standardiserade boenden till att bli något som blir en upplevelse i sig. Det är härligt att få träffa människor som trivs i det man har skapat.

Hur kommer det sig att du är partner till Visit Dalarna?

– Det är ett väldigt bra nätverk och stöd. Här finns en viktig kunskapsbank på flera väsentliga områden. I starten fick jag hjälp att installera Bookvisit och annan teknisk support för bokning. Senaste tiden har jag tagit hjälp av väldigt bra rådgivning för att skapa nya produkter och koncept. Möten och aktiviteter har det väl inte blivit så mycket det här året på grund av pandemin, men jag gick Kurbits export förra året och kommer säkert att medverka i det som erbjuds framöver. Det är en fördel att via Visit Dalarna kunna ta del av viktig kunskap om branschen. Vi lever under snabba förändringar och det är alltid viktigt att ligga i framkant i det som är händer.

Hur ser du på framtiden?

– Vi vill gärna växa och utveckla verksamheten på många plan. Genom nya boendekoncept och boenden. Ta del av trender och försöka att ligga i framkant. Jag är säker på att det finns mycket som är ogjort både för oss och andra företag i Dalarna.

Maria Rydqvist och utsikt över Fryksås.
En stor del av Marias verksamhet kretsar kring fäbodbyn Fryksås utanför Orsa.

Läs mer om Maria och Fjäll & Fäbod: Stugliv.com på deras hemsida.

Vill du också bli partner?

Som partner till Visit Dalarna har du möjlighet att ta del av hela vårt erbjudande, där vi ännu bättre kan hjälpa dig att till exempel:

  • Förfina din verksamhet och förstå din kund
  • Utveckla och anpassa ditt erbjudande
  • Sälja ditt erbjudande och sätta upp bokningssystem
  • Kommunicera i rätt kanaler

Här kan du läsa mer om partnerskapet och bli partner till Visit Dalarna

Logotyp för partners till Visit Dalarna

Träffa fler partners