Visit Dalarnas vd Chatarina Eriksson.

Ny vd på plats: Hej Chatarina Eriksson!

Sedan några veckor är Chatarina Eriksson på plats som ny vd för Visit Dalarna. Här berättar hon om sig själv, sin första tid på jobbet och hur hon ser på framtiden för Visit Dalarna och Dalarnas besöksnäring.


Berätta om dig själv och din bakgrund!

– Arbetsmässigt kommer jag närmast från en roll som HR-direktör på Systembolaget, där jag arbetat i olika chefsroller under drygt tio år. Jag har tidigare arbetat med att få fler utländska investeringar till Dalarna och även jobbat inom besöksnäringen i Dalarna. Jag bor i Falun med min man och två söner i övre tonåren. Tycker om att vara med familj och vänner, gärna i skog och natur eller att laga mat tillsammans. Dessutom är jag ofta i fjällen där vandring och skidåkning både på längden och utför ger fin energi. Det finns gott om inspirerande platser och kulturmiljöer i Dalarna, som jag gärna besöker.

Varför tog du jobbet på Visit Dalarna?

– Jag vill vara med och skapa goda förutsättningar för besöksnäringens utveckling i Dalarna. Målet är att år 2030 vara norra Europas ledande och mest attraktiva destination, som erbjuder välkomnande och äkta upplevelser året runt med en omsättning om 12,5 miljarder. Det innebär att jag är med och leder och ansvarar för att tillsammans med alla företag, kommuner, medarbetare och andra intressenter göra den här förflyttningen. Att hela besöksnäringen i Dalarna tillsammans tagit fram en sådan målsättning känns oerhört stimulerande och kraftfullt. Besöksnäringen är en viktig näring i Dalarna. Den skapar arbetstillfällen och för oss som bor här även en stolthet och fantastiskt fina möjligheter till ett rikt fritids- och kulturliv, som är bra för hälsan.

Hur har de första veckorna på plats varit?

– Det har varit mycket inspirerande veckor med stort fokus på att lära känna verksamheten och att börja lära känna alla medarbetare. Förra veckan var vi på Visit Dalarna värd för Up to Date, en årligt återkommande möjlighet för Dalarnas besöksnäring att mötas. I år var vi på Verket i Avesta och det blev en dag fylld med talare, diskussioner, trendspaningar och nätverkande kring årets tema, "Platsens magi”. Temat, skulle jag säga, är mer aktuellt än någonsin när vi ställer oss den stora frågan: Hur får vi människor att bo och vistas i Dalarna? Det här ska bli intressant att ta med oss vidare framåt.

Vad kommer du att fokusera på närmsta tiden?

– Jag kommer att fortsätta sätta mig in i verksamheten genom att träffa alla medarbetare och börja träffa företag och kommuner, så att jag får en god nulägesbild för Visit Dalarna.

Vilka utmaningar ser du för Visit Dalarna och för Dalarnas besöksnäring?

– Som många andra företag verkar vi nu och framåt i en tid av förändring, vilket utmanar oss på många sätt. Läget i vår omvärld med ett pågående krig, stigande räntor och elpriser parallellt med den digitala transformationen och förväntningar om ökad hållbarhet påverkar framtidens besöksnäring. Det här medför att bred samverkan är centralt framåt. Det är viktigt både nu och framöver att kroka arm med varandra och samverka.

Hur kommer du att leda Visit Dalarna framåt?

– Jag kommer att leda Visit Dalarna tillsammans med ledningsgruppen och alla medarbetare mot målet att vara norra Europas ledande och mest attraktiva destination 2030. Vi tar utgångspunkt i våra framgångsfaktorer, där vi är kompetenta, lyhörda och innovativa i allt vi gör. Jag har en stor passion för att utveckla medarbetare och verksamhet mot gemensamma mål. Dessutom är jag alltid nyfiken på att lära nytt – gärna varje dag. Tid för reflektion är något jag värdesätter alltmer, det ger kraft och driv framåt. Precis som jag nämnde tidigare, så är samarbete och samverkan centralt framåt för att ge besöksnäringen goda förutsättningar att fortsätta utvecklas för Dalarnas bästa.

Vad driver dig?

– Jag och många med mig har en stor framtidstro till besöksnäringens utveckling i Dalarna och jag känner mig oerhört glad och hedrad att vara med på resan mot vårt 2030-mål. Att få göra den tillsammans med besöksnäringsföretagen, alla kompetenta medarbetare i organisationen och regionens kommuner kräver att vi jobbar tillsammans. Det är säkert inte alltid lätt, men mycket inspirerande och engagerande.