Guldvingens logotyp för priset till Årets besöksnäringsföretag 2022.

De nominerade till Guldvingen 2022 är...

Nu är det klart! Vi kan äntligen presentera de företag som är nominerade till årets Guldvingen i kategorierna "Årets arbetsgivare" och "Årets besöksnäringsföretag" i Dalarna. Prisutdelningen den 26 oktober, under besöksnäringens branschdagar Up to Date i Avesta. Och de nominerade är...


Årets besöksnäringsföretag 

Priset Guldvingen i kategorin "Årets besöksnäringsföretag" går till ett företag som genom nytänkande, engagemang och framåtanda bidragit till att stärka Dalarnas besöksnäring lokalt eller regionalt.

 

  • DALHALLA. Resan från ett nedlagt kalkbrott till en unik utomhusscen mitt i Rättviksskogen har verkligen imponerat genom åren och tar sig hela tiden nya utvecklingsvägar. Tack vare ett målmedvetet arbete har utvecklingen av detta storslagna besöksmål lett till såväl förbättringar av lokal infrastruktur, förlängt sommarsäsongen, utökat antal gästnätter samt satt Rättvik på kartan för både världsartister och besökare från när och fjärran. 

  • TOMTELAND. Med ett starkt driv och stort engagemang utvecklar Tomteland kontinuerligt sin verksamhet med nya sagolika scener, föreställningar och karaktärer. Utifrån en stor omtanke om såväl barn och natur gör de skillnad både för människor och vår planet samtidigt som de bidrar till fler gästnätter i sin region. 
     
  • ÄVENTYRSGRUVAN TUNA-HÄSTBERG. Med en fascinerande produkt är det spännande att följa utvecklingen av Äventyrsgruvans dröm om ett unikt besöksmål bortanför allfartsvägarna. De sätter hela tiden kvalité, säkerhet och känsla i fokus och gör det dessutom på ett kreativt och inspirerande sätt.  

Årets arbetsgivare

Priset Guldvingen i kategorin "Årets arbetsgivare" går till en arbetsgivare inom Dalarnas besöksnäring som utmärkt sig genom ett aktivt arbete inom social hållbarhet, det vill säga som genom aktiva insatser och ett högt engagemang skapat ett mer hållbart arbetsliv för sina medarbetare.

 

  • HOTELL LERDALSHÖJDEN. Tack vare en målmedveten och engagerad chef som brinner för den lokala besöksnäringen har Hotell Lerdalshöjden kunnat välkomna gäster med en generös öppenhet och värme i nära två årtionden. Det positiva ledarskapet har skapat en lojal och trygg arbetsstyrka, alla motiverade att utveckla och stärka såväl verksamhet som personalsamhörighet. Trots utmanande tider har de fortsatt att hålla siktet framåt och visat på såväl stabilitet som förändringsbarhet. 

  • FALU GRUVA. Falu gruva är en modern arbetsgivare som på ett förtjänstfullt och ansvarsfullt sätt vårdar en lång historia som påverkat människor genom århundraden. Nu visar de vägen för ett hållbarare världsarv i god dialog med såväl sin omgivning som sin personal. En stabil personalstyrka liksom flertalet återkommande säsongsarbetare visar på en öppen och respektfull arbetsgivare. Falu gruva är inte bara ett imponerande besöksmål för långväga gäster utan även för dalfolket själva. 

  • GRAND HOTEL ELEKTRA LUDVIKA. Med en stark framtidstro, målmedvetenhet och öppet samspel med såväl gäster som personal drivs Grand Hotell Elektra sedan 25 år tillbaka av familjen Köhler. Med genomtänkta och professionella strategier har de lyckats ta sig igenom tuffa tider och även mött upp arbetet kring hållbarhet på ett ambitiöst och förtroendeingivande sätt. Inte minst genom att hotellgästernas stora variation i nationaliteter avspeglas även i personalgruppen, en avgörande nyckel för hotellets tillmötesgående och hållbara förhållningssätt. 

Om priset Guldvingen

Det nyinstiftade priset delas ut varje år i samband med Dalarnas besöksnärings branschdagar Up to Date. Vem som helst är välkommen att nominera kandidater, därefter utser en jury de slutliga vinnarna. Ett kriterium är att det företag som nomineras behöver vara medlem i DBEF.

Prisutdelningen sker den 26 oktober 2022 på Verket i Avesta, under branschgalan Up to Date.