En dator med en artikel på skärmen.

Höjdpunkter 2023 i urval

Det bubblar av aktivitet i besöksnäringen! Här delar vi ett urval av händelser från 2023 – ingen nämnd ingen glömd – från olika kanaler och i olika sammanhang. Vi är säkra på att det kommer många fler tillfällen att förmedla Dalarnas magi och en stark besöksnäring under 2024.


Bild på Carl och Karin Larsson.
TV-serien om Karin och Carl Larsson börjar den 21 december.

Dalarna i media

SVT har verkligen låtit Dalarna stå i rampljuset. I Allt för Sverige besöker man bland annat Arvselens fäbod, dansar på Å-festen och hänger på Magasinet i Falun. Fixarjulen från Myrängsgården i Mora lyste upp i novembermörkret. I kommande avsnitt av Historien om Sverige får vi se vilken betydelse som Falu Gruva haft i Sverige och världen. I På Spåret har både Dalhalla och Falun tagit plats. 

I en artikel i The Guardian bastas det i Äventyrsgruvan i Tuna-Hästberg och skribenten upplever sina drömmars äventyr på Fulufjället.

The Times lyfter Sälenfjällen som en pärla att besöka. 

Die Welt fördjupade sig i dalahästens historia och nutid på sin väg genom Dalarna och gav tips på hur man reser med tåg från Tyskland till Dalarna och flera boenden runt Siljan.

Sveriges bästa cykling finns i Dalarna. I alla fall om vi får tro cykelsajten Happyrides läsare. Sveriges bästa motionslopp 2023 är Cykelvasan och Sveriges bästa trailcenter ligger i Rörbäcksnäs.


Utveckling och samverkan

Det pågår ett ständigt arbete för att ge besöksnäringen i Dalarna de bästa förutsättningarna för utveckling och samverkan. Här är ett urval av aktiviteter under året.

Zorn.

Vandrare.

Zornmuséet har släppt en egen app. Idén kom till under en av de innovationsaktiviteter som hållits under året. I appen kan man bland annat få en virtuell rundvandring på Zorngården och i spelet Zorn the Ztory får man veta mer om Anders Zorn och hans liv. Håll utkik efter nya möjligheter att delta i applabb och innovationsaktivieter under 2024. 

Up to Date – årets branschdag för besöksnäringen – hade i år fokus på hållbarhet. De 175 deltagarna fick med sig både kunskap och inspiration om hur man kan arbeta för mindre påverkan, långsiktig lönsamhet och ta socialt ansvar. "Färdplan för Dalarna som en hållbar destination" lanserades och företagen Malingsbo Herrgård och Måseks berättade om den hållbarhetsanalys de gjort och hur de arbetar med hållbarhet. För företag i besöksnäringen finns en klickbar presentation som ger en sammanfattande bild av färdplanen tillsammans med tips och inspiration för hur man kan bidra till ett mer hållbart Dalarna.
Du hittar presentationen här

Ett Världsarvsforum har startats i Världsarvet Falun där olika aktörer inom bland annat besöksnäring och evenemang kan träffas för att se nyttan med att verka i ett världsarv och hitta möjligheter till samverkan. Hur kan vi till exempel dra nytta av att 12 000 personer besöker julmarknaden vid Falu Gruva? Hur kan vi få dem att stanna lite längre och uppleva mer? Arbetet i forumet tas vidare under 2024 – håll utkik efter info här på webbplatsen om du vill vara med.

Vandring är världens största reseanledning. Projektet Investera i leder i Dalarnas landsbygd med stöd från Landsbygdsprogrammet bidrar till en snabbare utveckling och kvalitetssäkring av vandringsleder i Dalarna. Arbetet sker med ledansvariga i olika delar av Dalarna och utgår från Nationellt ramverk för vandringsleder som syftar till ett mer hållbart och strukturerat arbetssätt för att göra leder mer attraktiva och säkra för såväl boende som besökare.

Läs mer om ramverket


Anledningar att fira

Det finns många anledningar att fira utveckling och framgångar. Här är några av årets:

Skedvi bröd.

Skedvi Bröd har förärats med skyddad geografisk beteckning inom EU och hamnade i finrummet tillsammans med Serranoskinka, Gruyèreost och skånsk spettekaka.

Banken Bar & Brasserie fick utmärkelsen Guldvingen som Årets arbetsgivare inom besöksnäringen.

Dalhalla slog nytt rekord när 12 301 personer såg Kiss konsert under två dagar. De fick dessutom Guldvingen som Årets företag inom besöksnäringen.

Scandinavian Mountains Airport tar nu emot gäster från tio destinationer.

Murboannas och Björgården vann fina utmärkelser i SM i mathantverk. 

Hanna Blixt bok Glasveranda med sjöutsikt med målande beskrivningar av miljön kring Siljan ligger på Der Spiegel Bestseller list. Vi kanske kan räkna med fler tyska turister i sommar.

Antalet utländska gästnätter ökade med 9,5 % under januari-oktober jämfört med förra året enligt statistik från Tillväxtverket. Vill du ta emot internationella gäster och vara en del av de reseanledningar som vi just nu arbetar med? Kontakta din affärsutvecklare! 


Mest engangerande inlägg på instagram

Här engagerar vackra vyer och dalamiljöer. Klicka på bilden för att se hela inlägget.

Instagrambild från Julius Aspman.

Instagrambild från Jepser Vahlund.

Instagrambild från Torptokig.